Dodane przez Izabelaw: Tylko o kuchni. Ma ktos moze przepis na dobry budyn czekoladowy ? A moze zwykly budyn waniliowy moge. Ciasto jest typowe dla regionu Puszczy Białowieskiej, a konkretnie Hajnówki, z którym to miastem często jest kojarzone. Masa, którą przełożone jest ciasto, to połączenie słodkiej śmietanki i kwaśnej śmietany.
Zniknął mi z ulubionych przepis na czekoladowo -orzechowe ciasto z rumem i nutellą.
Piekłam je zaledwie razy (bo to prawdziwa bomba kaloryczna) i nie pamiętam dokładnie składników. CIASTO MARCINEK To ostatnio bardzo popularne na Podlasiu ciasto , goszczące najczęściej na weselnych stołach. Piszę ostatnio , bo za moich czasów w ogóle się o nim nie słyszało. Tak , że jako rodowita Podlasianka dopiero teraz miałam okazję spróbować tego cuda.
Na początek należałoby jednak ostrzec , że jest to ciasto dla. W moim domu było zawsze mnóstwo podlaskich przysmaków – stamtąd pochodziła moja babcia. Jednak Marcinka nigdy u mnie nie pieczono – poznałam go dopiero kilka lat temu, a sama piekę go od roku.
Ciasto marcinek to wypiek pochodzący z Podlasia, z okolic Puszczy Białowieskiej, w niektórych miejscowościach obowiązkowy wręcz na weselnych stołach. Przypomina nieco popularny miodownik lub stefankę – wiele cienkich warstw ciasta przełożonych kremem.
W klasycznym marcinku z Hajnówki znajduje się nawet placków! Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, sodę, wlewamy rozpuszczoną margarynę z cukrem, całe jajko i żółtko z drugiego jajka, śmietanę, a następnie zagniatamy ciasto. Dodajemy do reszty składników i zagniatamy ciasto. Dzielimy na cienkich placków i pieczemy w 1°C, aż się zrumienią.
Kremówkę lekko ubijamy, wlewamy pozostałe śmietany, sok z cytryny, cukier i zapach. Możecie je trzymać w lodówce około tygodnia. Na wierzchu proponuję udekorować je kandyzowanymi owocami. Po kilku minutach śmietana powinna zwiększyć objętość o połowę.
Marcinek - przepis na ciasto Urszuli Szwarc z Hajnówki. Jak pewnie wiecie, jest to ciasto typowe dla regionu Puszczy Białowieskiej, a. Znany czekoladowy tort węgierski z piękną karmelową dekoracją. Pięć cienkich blatów biszkoptu genueńskiego,.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto marcinek. Jest on podobno bardzo popularny na Podlasiu i możliwe, że stamtąd wywodzi się przepis na niego. Takie jak uroczystości rodzinne czy wyjątkowe wydarzenia.
Tradycją jest, że był podawany przy okazji np. Tak pyszne i wyjątkowe ciasto zasługuje na szczególną oprawę. Polecam wam z całego serca to ciasto ! Przygotowanie: z wszystkich podanych składników wyrabiamy ciasto, dzielimy na 6-równych części.
Każdą część rozwałkowujemy na cieniutki placek, wkładamy do natłuszczonej blaszki o wielkości 25x30cm, pieczemy ok 6-8min w rozgrzanym do 1stopni piekarniku. Jest to tradycyjne, polskie ciasto, z regionu Podlasia. Tradycyjne, polskie ciasto, wielowarstwowe, marcinek. Często jest pieczone na wesela i inne specjalne uroczystości.
Dość prosty przepis, ale bardzo pracochłonne pieczenie. Marcinek, bo o nim mowa, to czasochłonne ciasto, ale jego smak rekompensuje wszystko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.