środa, 22 marca 2017

Marcinek z patelni

Lista przepisów na marcinek z patelni z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na marcinek placki pieczone na patelni. Składniki połącz i zagnieć z nich gładkie ciasto, a następnie podziel na części i rozwałkuj na bardzo cienkie blaty. Do przełożenia ciasta marcinek przygotuj bitą śmietanę, ubij ją z sokiem z cytryny oraz cukrem, dodać możesz też nieco startej skórki cytrynowej.


W moim domu było zawsze mnóstwo podlaskich przysmaków – stamtąd pochodziła moja babcia. Jednak Marcinka nigdy u mnie nie pieczono – poznałam go dopiero kilka lat temu, a sama piekę go od roku. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy z żółtek. Następnie dodaję masło i dokładnie mieszam.


Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, przekładam je do miski z masą żółtkową i delikatnie, ale dokładnie mieszam przy pomocy dużej łyżki. Wśród naszych przepisów znajdziecie sporo światowych inspiracji – włoska frittata, francuski camembert z patelni, hiszpańska tortilla z ziemniakami czy azjatycki stir-fry z makaronem ryżowym. Ale wyszukaliśmy w serwisie i dodaliśmy do naszego zestawienia także znane nam dania w nowej odsłonie – bazyliowe kopytka, pizzę z patelni.


Wielokrotnie wypiekany przy okazji różnych imprez czy spotkań. Tradycja pieczenia akurat tego ciasta sięga sięga carskiej Rosji. Na Podlasie przywędrowała wraz z osadnikami na początku lat XIX wieku.


Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych ciast jakie kiedykolwiek piekłam. Dziś mam dla Was przepis, jakiego jeszcze nie było – na ciasto z patelni! Tak, tak, dobrze słyszycie – ciasto jest przygotowane na patelni. I nie chodzi mi absolutnie o to, by ciasto razem z patelnią włożyć do piekarnika, ale o to, by tego piekarnika wcale nie odpalać.


Jest to potrawa, która swoją popularnością sprawiła, że przyrządzają ją dziś gospodynie w wielu domach w całej Polsce. Marcinek to jedno z klasycznych podlaskich ciast. Ciasto tak dziwne, że aż przepyszne!


Najlepsze ciasta, ciasteczka, desery i pieczywo. Słodkości znane na całym świecie. Tradycyjne polskie przepisy na słodkości - znane i lubiane. Autorskie przepisy ze zdjęciami.


Dosyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj mikserem. Na patelni porcjami rozgrzewaj olej. Smaż je na złoty kolor z obu stron (w sumie zajmie to ok. minut). Gotowe racuchy podawaj przełożone kremem.


Z małym zdjęciem Z dużym zdjęciem Z komentarzami. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.


Zapraszam serdecznie na autorskie przepisy. Krok po kroku pokazuję, jak łatwo zrobić z prostych składników wartościowe pyszne dania. Zdjęcia naszych ciast zainspirują Cię do wykonania własnych, ciekawych dekoracji (z kremu lub bitej śmietany).


Jeżeli preferujesz biszkopty także znajdziesz u nas mnóstwo sprawdzonych przepisów. Mamy przepisy na ciasta biszkoptowe z różnymi dodatkami (np. z orzechami, makiem, kisielem, wiórkami kokosowymi). KREZ litra mleka odlać szklanki i rozpuścić w nim obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W litrze gorącej wody rozpuścić galaretki i wystudzić.


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii placki z kremem. Wszystko razem wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na równych części, każdą z nich cienko rozwałkować (jak na makaron) i smażyć na j patelni.


Z tej też okazji pieczono wspaniałe ciasto zwane „Marcinek”, o czym wielokrotnie opowiadała mi mama. Mojego ojca, wraz z dr Ptaszyńskim i wieloma innymi aresztowano. Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty