Marcinek to przepyszne ciasto z Podlasia. W moim domu było zawsze mnóstwo podlaskich przysmaków – stamtąd pochodziła moja babcia. Jednak Marcinka nigdy u mnie nie pieczono – poznałam go dopiero kilka lat temu, a sama piekę go od roku. Kliknij, aby zobaczyć przepis.
Brakuje mi słów aby opisać jak bardzo jest pyszny.
Zachęcam do wypróbowania przepisu. Jest co prawda troszkę czasochłonny, ale też i niezwykle prosty, w odróżnieniu od przepisów na marcinki wałkowane. Ciasto jest typowe dla regionu Puszczy Białowieskiej, a konkretnie Hajnówki, z którym to miastem często jest kojarzone. I właśnie samorząd Hajnówki starał się w tym roku o wpisanie Marcinka na Listę Produktów Tradycyjnych.
Masa, którą przełożone jest ciasto, to połączenie słodkiej śmietanki i kwaśnej śmietany. Rączka gotuje - łazanki z młodą kapustą i grzybami, gołąbki z krupniokiem - Duration: 23. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na marcinek lany.
CIASTO MARCINEK To ostatnio bardzo popularne na Podlasiu ciasto , goszczące najczęściej na weselnych stołach. Piszę ostatnio , bo za moich czasów w ogóle się o nim nie słyszało. Tak , że jako rodowita Podlasianka dopiero teraz miałam okazję spróbować tego cuda.
Na początek należałoby jednak ostrzec , że jest to ciasto dla. Sam nigdy nie robiłem tego ciasta, ale prawdziwy marcinek ma minimum, coś ze placków - cieniutkich i wymagających specjalnych blaszek do pieczenia. Nie zauważyłem w kremie żadnej margaryny itp. Wydaje mi się, że podstawą jest bita śmietana. Ciasto posypane okruszkami zmieszanymi z mieloną kawą ma niesamowity zapach.
Lista przepisów na lany marcinek z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Jak pewnie wiecie, jest to ciasto typowe dla regionu Puszczy Białowieskiej, a. Miło mi Cię gościć na Poezji Smaku!
Gotowanie nie jest dla mnie przykrym obowiązkiem, a czymś co daje mnóstwo satysfakcji. Dzisiaj przedstawiam prostszą wersję, marcinek lany , bez wałkowania, z podanych składników wyszło mi placków, jak na moje potrzeby wystarczająco. Nie jest to przepis bardzo skomplikowany, tylko troszkę czasochłonny.
Po kilku minutach śmietana powinna zwiększyć objętość o połowę.
Nie mam porównania, bo nigdy nie próbowałam z ciasta wałkowanego ale ten jest przepyszny, delikatny, rozpływający się w ustach. Przepis z bloga Poezja smaku. W misce umieszczamy śmietany. Ubijamy przez chwilę, po czym dodajemy odrobinę soku z cytryny, a następnie cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier.
O wiele łatwiej uzyskać w nim tyle warstw ciasta, bo nie trzeba każdej osobno wałkować – masa jest na tyle rzadka, że przelewa się ją na papier i formuje w kształt koła. Odkryj pomysły na temat Desery Bez Pieczenia. Skupisko wszelkich przepisów. O tym cieście nie mogę powiedzieć zbyt wiele ponieważ w chwili gdy go spróbowałam odjęło mi mowę. Szybki marcinek na zimno przepis.
W malarswie Marcinka widać doskonałe wyczucie światła i nastroju oraz umiejętność ich uchwycenia, Kazimierz w jego obrazach pełen jest słońca lub smutku, a jego wiejskie krajobrazy tchną melancholią. Polecam, ja czasem jeszcze do masy dodaję ok. Marcinki na zamówienia dodają aromat migdałowy, jedni to lubią inni niekoniecznie. Dla mnie jest wtedy zbyt naperfumowany. To ulubione miejsce lokalnych mieszkańców, artystów, które było też przystanią dla Zbigniewa Zapasiewicza i kilku pokoleń warszawiaków.
To ciekawe spotkania, koncerty, wydarzenia kulturalne i sportowe. To niepowtarzalny klimat, żywa historia Warszawy, a. A w dodatku jest bardzo dobrym aktorem! Jak On mowi to jest tk slodko:):)!
Pyszne Jedzenie Tekstylia Tarty Desery Boże Narodzenie Dobre Jedzenie Lakier. Bardzo popularne na Podlasiu, w niektórych regionach obowiązkowo gości na stole weselnym, zaraz obok sękacza. Dragilor, asa cum multi dintre voi stiti, ziua lui Bogdi a trecut deja (in septembrie) dar poate ceea ce nu stiati e faptul ca i-am facut un tort surpriza, acest tort cu crema de mac si jeleu de fructe de padure, absolut delicios, care sa il bucure si invioreze putin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.